Mutsit kuosiin
Tämä on yksityinen sivu ja vain rekisteröityneet käyttäjät voivat nähdä sen. Kaiken materiaalin jakaminen ulkopuolisille on kielletty ja tämän käydessä ilmi on verkkokurssin pitäjällä oikeus periä sakkomaksu aiheutuneesta haitasta.
Päivä 1
Mistä lähdetään liikkeelle?
Jokainen on yksilö, älä vertaile itseäsi muihin! Tämä on tärkeä muistaa aina, kun sinulle tulee olo, että höh tollakin on noin nätti tukka ja mulla vaan tämmönen tyylisesti. Olet kaunis, omanlainen ja toista ei löydy koko maapallolta.
Muutos lähtee päästä.
Paljon on joka puolella nykyään kaiken maailman erilaisia dieettejä. Nämä ovat monesti lyhytkestoisia ja mainostetaankin nopeaa tulosta, mutta nämä eivät ole välttämättä pysyviä. Sanon aina asiakkaille, muutos ei tapahdu hetkessä ja kaiken sen alku tapahtuu sinusta itsestäsi. Ensimmäinen asia on, että muutos täytyy tulla päästä. Sinulla täytyy olla halua, intoa, motivaatiota ja kärsivällisyyttä lähteä muutosta toteuttamaan. Ennen sopivaa aikaa ja mielentilaa ei kannata lähteä pysyvän elämäntapamuutoksen tielle, koska siitä harvoin tulee pysyvä. Niin kuin aikaisemmin sanoin pikadietit ja treenit eivät tuo pysyvää muutosta elämään. Ne ovat raskaita keholle, eivätkä pitkällä tähtäimellä terveellisiä. Täytyy myös muistaa, että muutos oli se millä tavalla tahansa tehty, ei se tule itsestään, vaikka ostit tämän, jos et tee asioita ei se muutos synny pelkästään siitä, että luet nämä tekstit. Olisi kyllä hienoa kun näin kävisi.
Mutta hei ensimmäinen ja se yksi vaikeimmista askelista on jo otettu! Ostit tämän, joten olet tehnyt päätöksen, että muutos pitää tehdä.
Hyvä Sinä! Mahtavaa tästä se lähtee!
Lähtötaso
Seuraavaksi mietitään sinun omaa lähtötasoasi. Tässä älä lähde liioittelemaan, mutta ei myöskään vähättelemään. Laita realistinen tasosi ylös. Näin näet myös itse mikä tasosi on ja hahmotat paremmin minkälainen nykyinen elämäntyylisi on. Äläkä huoli jokainen on taas yksilö, eikä sitä kannata säikähtää, jos et esim ole käynyt puntarilla hetkeen. Paino on vain numero, ei mitään muuta!
Tässä kysymyksiä mitä voit miettiä ja kirjoittaa ylös, kun mietit omaa lähtötasoasi.
- Montako ateriaa syöt päivässä?
- Herkuttelu? Kuinka usein? Määrä?
- Syötkö monipuolisesti?
- Liikunta?
- Hyötyliikunta?
- Uni?
- Stressi?
- Työ? Istuma, seisoma, liikkuvaa?
- Paino?
- Painoindeksi?
- Elämäntilanne?
- Lapsia/raskauksia/lapsettomuutta?
Voit myös ladata pdf tiedoston täältä ja täyttää paperisen version, näin sinun ei tarvitse kirjoittaa kaikkea ylös paperille erikseen.
Hienoa työtä, tiedän äskeisen olleen vaikeaa, mutta sinä selvisit siitä ja voit jatkaa eteenpäin.
Tavoite
Sitten mietitään mitä juuri sinä haluat? Mihin haluat muutosta? Minkälaisen elämän sinä haluat esim. vuoden tai viiden vuoden päästä? Minkälaisena näet arkesi olevan silloin?
Miksi haluat niihin asioihin muutoksia?
Näihin, kun saat vastauksen, olet jo pitkällä.
Jos tavoitteena on painonpudotus, mikä monella on elämäntapamuutoksessa kyseessä, muista, että pysyvän muutoksen saamiseksi sinun täytyy olla kärsivällinen ja armollinen. Mikään muutos ei tule hetkessä ja painon kanssa ei voi katsoa vain vaakaa. Paino on tietysti selkeä ja konkreettinen merkki siitä, että jotain tapahtuu, mutta siinä pitää katsoa niin montaa muutakin asiaa. Esimerkiksi se, että miltä sinusta itsestäsi tuntuu (mieliala), miltä näytät ulkoisesti (iho, silmät, keho), terveys ja elämänlaatu paranevat.
Ohessa taas linkki mistä saat ladattua tarvittavat materiaalit tavoitteiden pohtimiseen. Tämä vaatii aikaa ja vähän aivoraksutusta, mutta älä ota paineita.
Ensimmäinen päivä pulkassa, aivan super mahtavaa työtä! Vaikka vielä ei päästy mitään muutosta aloittamaan älä huoli, muutos alkaa siitä, että katsotaan ja tutkitaan sitä nykyistä tilannetta. Näin tiedämme varmasti mihin haluamme muutoksen ja mitä askeleita sen eteen meidän täytyy ottaa.
Hienoa työtä! Jatka taas huomenna tai ylihuomenna, pieni lepo aivoille tekee hyvää. Käsittele näitä mitä nyt jouduit pohtimaan.
Päivä 2
Neste
Puhutaanpa hetki juomisesta, eikä suinkaan pelkästään siitä kuinka monta viinilasia tai olutta on himoittu tai kumottu, kun 5000 kerran muksu huutaa äitiiiiiii, isääääää.
Janojuomana olisi hyvä olla vesi. Nestettä pitäisi ihmisen saada yllättävän paljon päivänaikana. Hyvä nesteen saanti ja tasapaino edistää aineenvaihduntaa ja vähentää turvotusta. Vesi pitää sinua myös pidempään kylläisenä ja voi auttaa vähentämään napostelua. Jos harrastat liikuntaa niin nestettä pitäisi nauttia vielä enemmän.
Jos veden juominen on sinulle vaikeaa, tässä muutama vinkki siihen.
- Pidä täytetty vesipullo aina mukana
- Pidä vesi viileänä
- "Huijaa" aivoja ja lorauta liru tiivistemehua joukkoon
- Sovi itsesi kanssa, että juot joka kerta lorauksen, kun olet vaihtanut vaipan tai pyyhkinyt lapsen pyllyn
- Juo ruokailun yhteydessä joka kerta iso lasi vettä.
- Laita jääkaappiin iso limupullo täyteen vettä, ja ota tavoitteeksi, että juot sen päivän aikana.
Puolet nesteen määrästä tulisi juoda eli noin 1,5l päivän aikana (tämäkin on yksilöllistä painon suhteen katsottuna). Tuliko sinulla se tänään täyteen?
Alkoholi
Alkoholi kuuluu monen elämään ja sitä saakin nauttia silloin tällöin. Mutta tämä on myös yksi asia valitettavasti, mikä lihottaa ja saa huonoa oloa aikaan, muutenkin kuin krapulalla. Jos ihminen juo jatkuvasti alkoholijuomia, sitä syö helposti rasvaisempia ruokia ja herkuttelee, eikä pidä säännöllistä ruokarytmiä. Alkoholi ylläpitää myös ylipainoa, joten tätäkin on hyvä nauttia epäsäännöllisesti ja kerrallaan kohtuusmäärä.
Eikä alkoholin nauttiminen muutenkaan ole terveellinen elämäntyyli liiaksi nautittuna, mutta ymmärrän sen, että se kuuluu monen suomalaisen elämään eikä sitä tarvitse kitkeä pois, ellei lääkäri erikseen määrää. Mutta muista kohtuudella eikös vain.
Yksi muutos kerrallaan
Jos muutat kaiken kerralla, muutoksesta harvoin tulee pysyvä, koska se on yksinkertaisesti omalle keholle ja päälle liikaa. Yksi muutos kerrallaan ja muutoksesta tulee pysyvä ja pysyy matkassa loppuelämäsi ajan.
Onko kaikki ok?
Joskus paino, huono olo tai väsymys ei johdu vain siitä, että pitäisi tehdä muutoksia omaan elämään. Joskus voi kyseessä olla myös jokin sairaus tai vitamiininpuutostila.
Tämän takia olisi hyvä tarkistaa ihan perus verikokeella aina välillä omat veriarvot ja vitamiinien tila. Raudanpuutos esimerkiksi voi aiheuttaa väsymystä ja huimausta.
Jos kaikki on kunnossa, niin voit hyvillä mielin aloittaa muutoksen, koska olet sulkenut pois kaiken muun.
Suomessa olisi silti kaikkien hyvä ottaa ainakin d-vitamiini lisää. Muut vitamiinit pitäisi saada terveellisillä ja monipuolisilla elämäntavoilla. (tämä tietysti eri, jos on jokin puutostila tai sairaus). Myös ammatti/harrastaja urheilijat tai raskaana olevat tarvitsevat monesti lisävitamiineja enemmän.
Uni
Uni on yksi tärkein asia mitä jokaisen pitäisi saada tarpeeksi. Tämä voi olla ymmärrettävästi haastavaa esim. pikkulasten vanhemmilla, mutta jokainen oman elämäntilanteen mukaan. Jokaisella unen tarve vaihtelee, jollekin riittää 6 tuntia ja toinen tarvitsee 8 tuntia. Tämä selviää ihan kokeilemalla.
Asiat mitä voit tehdä helpottaaksesi omaa unen tulemista ja saamista, jos se on sinulle haastavaa.
- pimennysverhot, silmälaput
- puhelin ja televisio kiinni tunti ennen nukkumaan menoa
- täyttävä iltapala
- tarpeeksi ulkoilmaa päivän aikana
- kunnon tyyny
- kohina ääni
- viileä huoneilma
- (lapsiperheessä unikoulu, jos vauva valottaa, tästä erikseen palveluneuvonta)
- nukkumisvuorot, toinen hoitaa lapset ja toinen saa nukkua yön ilman herätyksiä
Oivalluksia ja kartoitusta
Seuraavaksi haluaisinkin sinun suorittavan ensimmäisen tehtävän. Joten pidä vyöstä kiinni ja ota haaste vastaan yksin tai yhdessä puolison, ystävän tai sisaruksen kanssa.
Seuraavan seitsemän päivän ajan haluan sinun panostavan ja kiinnittävän huomiota juomiseen. (eikä suinkaan viinitonkan kumoamiseen) Juo joka päivä vettä 1,5l, yllä oli vinkkejä miten sen voit saavuttaa, jos se tuntuu haastavalta. Ja älä lannistu jos se ei onnistu heti. Voit parantaa suoritusta pikkuhiljaa.
Alta löydät taas pdf lomakkeen minkä voit tulostaa ja värittää hienosti vesimukeja, kun olet sen suorittanut.
Samalla haluan sinun kirjoittavan ylös mitä söit päivän aikana, paljonko nukuit ja jos sinulla on puhelimessa askelmittari niin kirjoita nekin ylös päivän päätteeksi. Käyttäydy täysin normaalisti muuten kuin veden osalta. Viikon päätteeksi saatat oivaltaa jotain mitä et ole ennen ajatellut.
Jes mahtavaa toinen päivä olisi tässä, näemme seuraavan kerran 6pv päästä tai voit tietysti kurkkia jo aikaisemminkin.
Päivä 7
Toinen askel muutokseen
Ruokavalio
Säännöllisyys
Ateriarytmi kuntoon ensimmäiseksi!
Syö aamupala!
Kaksi lämmintä ateriaa päivän aikana, iltapala ja 1–2 välipalaa.
Tällä tavalla elimistö saa säännöllisesti tarvitsemansa ravintomäärän ja pysyt kylläisenä koko päivän ja yön. Vältät tällä esimerkiksi kauhean herkkuhimon tulemista (kun ei ole nälkä koko aikaa niin ei herkkujakaan tee mieli jatkuvasti). Vältät myös sen, ettet syö ruokaövereitä yhdellä aterialla tai iltapalalla.
Sinä pystyt tähän!
Lähdetään tutkimaan asiaa vähän syvällisemmin.
Lautasmalli ei ole raamattu
Jokainen meistä on tottunut syömään tiettyä ruokaa ja jokaisella meistä on se oma peruskotiruoka. Jos sanon, että tee makaronilaatikko, mutta vihaat jauhelihaa niin sen kyseisen ruoka-aineen voi aina korvata toisella. Tarkoitus ei ole muuttaa sitä mitä syöt, vaan miten.
On myös täysin ok, jos et tykkää jostain ruuasta. Minä esim. vihaan salaattia, en voi sietää sitä lainkaan. Ja silti olen ravitsemuspuolen kouluttaja. Tiedän sen itse, kuinka vaikeaa on noudattaa puhtaasti lautasmallia, mutta aina löytyy ratkaisu päästä vähän lähemmäs sitä suositeltua. Itse korvaan salaatin vain niillä kasviksilla mistä tykkään. Lautasmalli ei ole kiveen hakattu sääntö, raamattu tai pakollinen tapa syödä, se on suuntaa antava malli mikä on luotu helpottamaan ihmisten tietoa hyvästä ruokavaliosta.
Syömme monesti liikaa tai liian vähän. Tämä tapahtuu helposti, kun emme syö säännöllisesti. Jos jätämme aterioita väliin tai syömme liian vähän vedämme illalla ruokaöverit. Ja toisinpäin, kun syömme liian paljon, välipaloja joka väliin, emme syö kunnon ruokaa silloin kuin kuuluisi. Mahamme tottuu tiettyyn ruokarytmiin, eikä osaa enää ilmoittaa nälän tunteesta silloin kuin olisi tarve. Se vaatii taas opettelua, että saamme tilanteen muuttumaan. Mutta ei hätää hyvä nyrkkisääntö on syödä noin 3 tunnin välein ja tämän mittarin avulla et vedä ähkyjä tai vajareita.
Monipuolisuus
Monipuolinen ruokavalio ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi syödä ihan kaikkea mitä nykyään hehkutetaan ja määrätään. Jos, et esimerkiksi tykkää salaatista korvaa se jollain muulla kasviksella. Jos et tykkää maksalaatikosta, voit tehdä jotain muuta. Muutoksen ei tarvitse olla ikävä ja silmät vedessä tehtävä työ. Tottakai maistaa aina kannattaa, mutta jos se ei ole sinun juttusi, mieti tilalle jokin korvaava.
Kasvikset, hedelmät, marjat ja palkokasvit
- Vähintään 5–6 annosta per päivä
- Esimerkiksi lämpimillä aterioilla kasviksia (aina sanotaan, että puolet lautasesta, mutta jos ei ole sinun tottumuksesi, niin riittää, että niitä löytyy edes vähän joka aterialla.)
- Aamu, väli ja iltapalalla olisi hyvä olla edes yhdellä hedelmiä ja marjoja. Taas valitse ne mistä tykkäät ja maista välillä uusia.
Viljavalmisteet
- Valitse täysjyvää ja tummaa
- Näiden syönti pitää sinut myös kylläisenä pidempään ja auttaa vatsaa toimimaan hyvin
- Taas kokeile mistä tykkäät eikä se maailmaa kaada, jos esim. riisi on vaaleaa.
Rasva
- Pehmeää rasvaa päivittäin usealla aterialla (2/3). Kasvipohjaiset, rasvainen kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado.
- Kovaa rasvaa vähemmän 1/3 (useat leivonnaiset, makkarat, rasvaiset lihat, voi, rasvaiset maidot ja maitotuotteet)
Maitovalmisteet
- Hyvä nauttia joka päivä nestemäisenä ja esim. juuston kautta
- Tärkeä kalsiumin lähde
Suola
- Tavallinen ruokasuola on parasvaihtoehto.
- Suolaa saa paljon jo ruuista, ota se huomioon. Lisättyä suolaa ei oikeastaan ihminen tarvitse.
- Suola lisää myös riskiä verenpaineen nousuun ja ylipainoon.
Prot.
- Liha, kala, kananmuna, kana, maitovalmisteet. Kasvissyöjille ja kaikille lisäksi pavut, linssit, herneet, pähkinät ja soijavalmisteet.
Näin onnistut
Täsmällisyys (syö ns oikein)
Aikataulutus (onko muutos ajankohtainen, vai pakkopullaa)
Realistinen (mikä on mahdollista toteuttaa tässä elämäntilanteessa)
Mitattava (tuo motivaatiota, kun näet muutoksen)
Olennaisuus (teot vievät sinua tavoitteisiisi)
Vinkki viitoset:
- Valmista ruokaa etukäteen
- Syötkö helposti liikaa, valitse pienempi lautanen
- Pysy kauppalistassa
- Tarkkaile kuinka nopeasti syöt, hidasta, nauti
- Vaihtele ruokia, kokeile uutta
Mahtavaa editymistä! Hyvä sinä, olet jo päässyt pitkälle! Jatka samaan malliin!
Viikon 2 tehtävä
Sitten seuraavan tehtävän pariin. Tämä tehtävä on tarkoitettu seitsemän päivän ajaksi.
Kuvan aineisto myös ladattavana pdf muotoon ja tulostettavaksi sinulle kotiin.
Päivä 15
Sokeri
Sokeri ei ole myrkkyä, mutta ei se mikään terveellisyyden perikuvakaan ole. Jos ruokavalio sisältää paljon sokeria on riskinä se, että saat muita ravintoaineita niukasti ja energiaa ihan liikaa. Samoin kyllähän sokeri ja rasvainen ruoka lihottavat todella paljon.
Mutta en silti suosittele tai sano, että nyt koska teet muutosta, et saa nauttia lainkaan enää herkkuja. Tottakai saat, se kuuluu elämään ja siitä saa nauttia. Pidä sokerin ja herkuttelun saanti kuitenkin kohtuudessa.
Äläkä ole itsellesi liian ankara, joskus on juhlia ja elämäntilanteita, kun herkut maistuvat enemmän, muistat vain, ettei se tapa jää ja on vain hetkellinen nautinto.
Älä unohda piilosokeria, esim. jugurtti ja rahka, voit aina valita maustamattoman ja maustaa itse.
Haluaisin sinun ensin pohtivan, miksi syöt herkkuja/sokeria/roskaruokia?
Mehän kaikki saamme heti synnyttyämme kosketuksen sokeriin äidinmaidon kautta, ja usko tai älä jo mahassa, jos äiti syö paljon herkkuja niin myös vauva tottuu sokerimäärään ja saattaa kasvaa sen takia isommaksi. Kotona opittu syöminen ja elämän kaikki tapahtumat vaikuttavat siihen, miten me syömme aikuisena. Kuitenkaan se ei tarkoita, ettemmekö me voitaisi vaikuttaa siihen itse, miten syömme ja muuttaa opittuja tapoja.
Yleisiä syitä sokerikoukkuun on:
• Väsymys
• Masennus
• Itsetunto ongelmat
• Se on vain hyvää ja vaikea lopettaa, kun kerran olet jo aloittanut
• Stressi, ahdistus
• Totuttu tapa
Jos syy on esimerkiksi masennus, on hyvä myös ottaa yhteyttä ammattilaiseen ja lähteä purkamaan masennusta parempaan suuntaan!
Mitä sokeri meille tekee?
Monesti ajatellaan, että ei se sokeri ole haitaksi kuin hampaille tai painolle, mutta se vaikuttaa niin moneen muuhunkin asiaan. Liiallinen sokerin syöminen lisää kuitenkin monien eri sairauksien riskiä. Esim. rasvamaksan, sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen puhkeamista. Sokeririippuvuudesta voidaan puhua silloin, kuin saat siitä vieroitusoireita tai et pysty rajoittamaan sokerin syöntiä edes terveydellisistä syistä.
Selviä merkkejä että syöt liikaa sokeria:
• Turvotus
• Vähäinen energiataso
• Akne
• Liiallinen painonnousu
Jos vastasit kyllä, pohdi muutamalla sanalla miksi? Ja missä tilanteissa, minkälainen päivä on ollut?
Selätetään sokerikoukku yhdessä!
Sokerikätkö
Meillä sokerikoukussa olevilla on yleensä jokin kätkö tai sitten ihan vain kaappi missä meillä on makeaa. Nyt on sen aika, että se tulisi hävittää. Anna kaverille tai sisarukselle, jos olet nuuka (niin kuin minä) heittämään mitään pois ja kestät sen tuoman paineen, niin laita herkut muovipussiin ja kaapin ylähylylle (tämä tarkoittaa sitä, että itsehillinnän täytyy olla vieläkin lujempi). Mutta selviät siitä!
Kaupassa käynti on myös yksi haaste. Kuinka monesti sieltä tarttuu mukaan jokin herkku? Syitä on ainakin sata, miksi olen tänään ansainnut suklaapatukan. Tai sitten ajattelin, että otanpa tuosta pullan/limun, nehän ei ole niin epäterveellisiä kuin karkki, eikös? No ihan yhtä lailla niistä löytyy kasa sokeria. Kaupassa on pakko käydä, mutta tee itsellesi lista mitä sieltä tarvitset ja pysy siinä. Älä kulje herkkuhyllyjen kautta, koska se vain kiusaa sinua. Keskity siihen mitä olet tullut hakemaan.
Sokerista eroon pääsy kannattaa aloittaa alkuviikosta, ei ole viikonloppu edessä tai se yleisin herkkupäivä tiedossa. Arki ja rutiini auttavat sinua pysymään sokerista erossa.
Nyt kun olemme hävittäneet makeat talosta ja miettineet miksi syöt makeaa, on aika lopettaa sen liiallinen syöminen.
Tässä auttaa se, kun laitoimme säännöllisen ruokavalion kuntoon. Miten syön "oikein"?
Tarkoitus ei ole muuttaa sinun ruokavaliotasi niin, että alat syömään pelkästään sitä mistä et tykkää. Ruokailun täytyy edelleen olla nautinnollista eikä väkipakkoa. Tarkoitus ei ole lopettaa kaikkia elämän herkku nautintoja, vaan sitä liiallista, jatkuvaa herkuttelua ja kaikista tärkeintä herkkuhimon tuntua. Joten valitse viikosta esim muutama päivä, milloin saat syödä kohtuudella herkkuja. Sokeria ei kannata lopettaa kuin seinään ja lopettaa kaiken hyvän syömistä, koska harvempi ihminen pystyy olemaan loppuelämää ilman mitään makeaa, joten tehdään muutoksesta mielummin pysyvä. Jos ajatus muutamasta tai yhdestä päivästä tuntuu mahdottomalta ei sekään ole maailmanloppu, jos syöt joka päivä tsemppipatukan tai keksin, valitse oikea hetki ja tutki vähän missä olisi vähän edes terveellisempi vaihtoehto. Esim. Syö herkku ruokailun jälkeen, valitse kaurakeksi tai välipalapatukka valtavan twix tuplapatukan sijaista.
Mutta ihan aluksi pidä sokeritasapaino kunnossa, jos jätät monta ateriaa välistä, sokeritasapaino laskee ja herkkuhimo iskee, koska sinulla on nälkä. Tämän takia aloitimme säännöllisellä ruokailulla.
Tekeekö mieli sortua ja olet jo menossa kauppaan hakemaan sitä suklaata? Älä sorru kato tää video!
Asioita mitkä auttavat sokerihimoon
Liikunta
Sokerihan tuottaa hyvää oloa, mutta kun lopetat sen syömisen, sokerin tuoma hyvä olo katoaa. Liikunta tuottaa myös samoja hyvän olon hormoneita, joten säännöllinen liikunta auttaa sokerikoukun voittamisessa ja on muutenkin jokaiselle meistä hyväksi. Löydä itsellesi mieluinen laji mitä tykkäät ja rakastat harrastaa. Jos liikunta on pakkopullaa ei siitä silloin ole apua. Jo pienikin liikunta, noin puoli tuntia tuottaa hyvää oloa.
Liikunta myös auttaa tasapainoittamaan verensokeria, vähentää stressiä ja lisää energiaa, jolloin monta sokerihimon aiheuttajaa lähtee pois.
Jos kaipaat tähän apua, ota yhteyttä ja mietitään juuri oikeat liikunta muodot sinulle. Myös hyötyliikuntaa saa niin monesta asiasta arjen keskellä, joten sitäkin voi hyödyntää.
Muista aloittaa kevyesti, jos et ole liikkunut pitkään aikaan.
Seksi
Mikä muu kuin liikunta aiheuttaa hyvän olon tuntua? Seksi. Tässä oiva syy kumppanillekin saada enemmän läheisyyttä. Seksi tuottaa hyvän olon hormoneita ja pitää näin ollen herkkuhimon tuntua poissa.
Vaikka sinulla ei olisi sitä puolisoa on seksin harrastaminen soolonakin täysin mahdollista ja tuottaa samoja hyvän olon tunteita. Joten tuumasta toimeen ja peitto heilumaan.
Uni
Väsyneenä keho oikein huutaa kaikkea makeaa ja stressi taso nousee, mikä sekin lisää herkkuhimon nousua. Joten nuku kunnon yöunet, jos se suinkin on mahdollista. Jos sinulla on pieniä lapsia/vauva ja he valvottavat yöllä, ole armollinen itsellesi ja nuku päivällä päiväunet heidän kanssaan.
Sokerittomat herkut
- Sekoita maustamatonta luonnon jugurttia suomalaisten marjojen kanssa. Syö joko näin tai laita pakkaseen jäätymään ja saat herkullista jäätelöä.
- Maustamatonta jugurttia tai maitorahkaa voit myös maustaa muilla tavoilla esim. hunaja, pähkinät, mysli, kiisseli.
- Pähkinät.
- Hedelmät.
- Suolaiset piirakat ja kakut.
- Itsetehdyt sämpylät, rieskat, pitsa. Suolainen voi myös hillitä makean himoa. Mutta älä vaihda sokeria roskaruokaan.
- Banaani tai omena letut.
- Riisikakut banaanilla tai maapähkinävoilla.
Tässä kohtaa on myös hyvä katsoa lisätty sokeri muissakin ruuissa. Suosi siis maustamatonta tai "ei lisättyä sokeria" tuotteita. Jugurtti ja murot sisältävät todella paljon lisättyä sokeria, mutta näissäkin voit aina valita sen paremman vaihtoehdon.
Mahtavaa taas uusi asia käsitelty. Olet hienosti jaksanut edetä näin pitkälle. Anna itsellesi olan taputus tai halaus.
Aika ottaa askel taas eteenpäin
On aika ottaa taas uusi asia käsittelyyn ja se on yllätys yllätys sokeri. Joten tulevalla viikolla yritä tehdä muutos sokerin syömiseen.
Tiedän, että pystyt siihen!
Kirjoita aina ylös kun olet syönyt herkkuja ja merkkaa samalla ylös kaikki mitä aikaisemminkin olemme käsitelleet.
Päivä 22
Stressi
Moni ei sitä usko, mutta stressi on yksi meidän kaikkien ihmisten arkkivihollinen. Se vaikuttaa niin moneen asiaan, ettei sitä itsekkään aina käsitä. Monella stressi aiheuttaa lihomista (ihan jo siksi, että moni on tunnesyöjä, kun stressaat, syöt huomaamattasi paljon enemmän ja epäterveellisemmin). Stressi voi aiheuttaa esimerkiksi jopa lapsen saanti vaikeuksia. Stressi aiheuttaa myös univaikeuksia, lihaskipuja, mielialamuutoksia.
Stressiä on kuitenkin tosi vaikea välttää. Jos sanon sinulle, että älä stressaa, auttaako se? Ei, vaan päinvastoin. Siksi olisikin hyvä oppia tunnistamaan mikä sinulle aiheuttaa stressiä ja miksi? Miten oppisin purkamaan stressin ilman, että se patoutuu sisällä tai aiheuttaa tunnesyömistä. Tähän jokaisella toimii eriasiat ja ne sinun täytyy itse löytää.
Stressi on sellainen asia mikä kuuluu jokaisen meidän elämäämme, jo ihan lapsesta saakka. Jokaisella on myös omat aiheet, mitkä sitä aiheuttavat. Toiset käsittelevät nämä hyvin ja toisille se vaatii enemmän aikaa ja työtä.
Miten voisin saada hallittua stressiä?
- Tunnista ja myönnä itsellesi omat voimavarasi. Mitä jaksat ja mitä et? Missä menee raja? Tämä koskee ihan kaikkea, työtä, lasten kanssa touhuamista, liikuntaa.
- Pidä huolta parisuhteesta, perhesuhteista ja ystävyyssuhteista. Heiltä saat tukea elämäsi jokaiseen vaiheeseen ja he myös sinulta.
- Muista levätä, rentoutua ja nukkua tarpeeksi.
- Syö monipuolisesti ja terveellisesti.
- Liiku ja ulkoile päivän aikana.
- Opettele hellittämään ja pyytämään apua.
- Usko itseesi ja omiin kykyihisi.
- Opettele antamaan periksi, älä jää vatvomaan esim. työ ja kouluasioita.
- Älä käytä alkoholia/päihteitä stressin lieventämiseen.
- Tee kotona, töissä ja koulussa ratkaisuja mitkä vähentävät stressin määrää.
Ei ole häpeä pyytää apua.
Se on voima!
Liikunta
Harrastus?
Onko sinulla nyt jo jokin mieluinen harrastus tai olet kokeillut jotain mikä sinua kiinnostaa? Jos olet löytänyt itselle mieluisan harrastuksen, mieti onko se sellainen, missä jaksat oikeasti säännöllisesti käydä. Onko se mieluisaa ja nautit siitä? Jos on niin panosta siihen ja tee siitä sinulle säännöllinen.
Jos et ole löytänyt itselle mieluista voit koittaa erilaisia lajeja ja katsoa tuntuuko mikään omalta. Tässä muutama vaihtoehto:
- Salilla käynti
- Lenkkeily, juoksu, hölkkä, kävely
- Tanssi, jooga, erilaiset ryhmäliikunta tunnit ja jumpat
- Pyöräily
- Patikointi, sauvakävely
- Uinti, surffaus
- Kontaktilajit, paini, judo
- Kiipeily
- Jalkapallo, sähly, jääkiekko
Mutta jos ei liikunta tunnu sinun jutultasi, vaan ihan vastenmieliseltä, ei hätää se ei haittaa. Keskity seuraavaan kohtaan.
Hyötyliikunta
Hyötyliikunta voi olla osana aktiivista liikuntaharrastusta tai pelkästään ainoana liikuntamuotona. Jokainen on erilainen ja kaikkien ei tarvitse olla himo urheilijoita ja toiste päin.
Hyötyliikuntaa saat mistä vaan. Jos se on ainoa liikuntamuoto, muista luoda siitä säännöllinen ja päivittäinen.
Mistä saat hyötyliikuntaa:
- vaunulenkit, ulkoilu lasten kanssa
- kävele/pyöräile töihin, kauppaan, kirjastoon, kaverille
- koko talon imurointi, mattojen ja petivaatteiden tamppaus
- ikkunoiden peseminen
- rappusten kävely
- pyykin laitto
- koiran ulkoiluttaminen
- haravointi, lumen luonti, nurmikon leikkuu
- nouse ylös sohvalta/sängyltä/tuolilta se on jo hyvä lähtökohta
- siivoa ja tee samalla kyykkyjä tai venyttele
Kuinka paljon?
Liikunnan olisi hyvä olla säännöllistä ja jatkuvaa. Mahduta sitä päivittäiseen toimintaan ainakin, jossain määrin. Jos se on vaikeaa, niin voit yhdistää sitä arkitoimintoihin ruuanlaiton yhteyteen, pyykkien laittoon tai pyytää kaveria lähtemään kävelylle eikä elokuviin.
Muista myös olla armollinen itsellesi, jos olet kipeänä niin silloin se jää tietysti pois, muista vain jatkaa hyvää rytmiä, kun tervehdyt.
Älä vertaa itseäsi muihin, vaan sinä olet yksilö ja juuri hyvä sellaisena, kuin olet. Joku on jossain muussa parempi ja toinen taas toisessa, kaikessa ei voikaan olla paras. Tärkeintä on, että yrität ja olet tyytyväinen omaan suoritukseesi.
Olet jo pitkällä!
Hyvä Sinä!
Pystyt tähän, älä luovuta, vaikka olisi joskus vaikeita päiviä!
Jos mikään muu ei kiinnosta kävele:
- laskee verenpainetta, parantaa veren rasva-arvoja, tehostaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa
- tukee ja auttaa painonhallinnassa
- parantaa ruuansulatusta (ummetus) ja tasaa verensokeria
- parantaa mielialaa ja väsymystä
- epätasainen maasto tukee tasapainoa
- vahvistaa alaraajojen
- vahvistaa keskivartaloa
- kohottaa kestävyyskuntoa
- on hyväksi nivelille
Ihminen ketä harrastaa paljon hyötyliikuntaa ja kävelee paljon, saattaa olla jopa paremmassa kunnossa, kuin se ketä käy salilla joka päivä.
Mieti ensin mitä et voisi missään nimessä tehdä ja mitä voisit ehkä harkita. Ja jos mikään ei tunnu omalta tai hyvältä, ota hyötyliikunnasta kaikki irti.
Olet super pitkällä. Hyvä sinä!
Seuraavan viikon tehtävät löydät tuttuun tapaan alla olevasti lomakkeesta.
Päivä 29
Tuki, apu ja motivaatio
Onnistut paljon paremmin muutoksessa, kun sinulla on tukea ja apua ja kaikista tärkeintä jokin motivaatio mikä ajaa sinua eteenpäin.
Tuki ja apu
- Tuki voi löytyä esim. omasta puolisosta, tehkää yhdessä muutosta eikä vain yksin sinä. Olkaa molemmat mukana ruokavalion ja liikunnan korjaamisessa. Voitte aloittaa työn esimerkiksi sillä, että käytte teidän ruokakaappinne läpi ja lisäätte kaikkea perustarvikkeita, terveellisiä. Välipalakaappiin nopeaa pahan päivän varalle, mutta täyttävää ja terveellistä. Yhdessä yksi herkkupäivä.
- Olisiko kaveri innokas lähtemään koittamaan uusia harrastuksia tai kerran viikossa kävelylle.
- Apua voit myös saada ammattilaiselta tai tukihenkilöltä, kenen kanssa käyt läpi esim. kerran kuussa aikaansaannosta ja miten olet edennyt ja pysynyt rutiineissa.
Motivaatio
Motivaatio on tärkeä löytää, että muutoksesta tulee pysyvä ja mieluisa. Tässä vinkkejä miten luot oman motivaation ja kiinnostuksen muutokseen.
- Palkitse itseäsi esim. kerran viikossa, kun olet onnistunut koko viikon hyvin pysymään tavoitteessa.
- Pidä seinäkalenteria ohjelmasta ja rastita yli aina kulunut päivä.
- Seuraa painoa puntarista kerran viikossa. (tämä ei sovi kaikille)
- Kannusta ja kehu itseäsi.
- Lataa sovellus missä on esim. askelmittari ja pidä päivittäinen haaste, missä sinun pitää joka päivä saada tietty määrä askelia tehtyä.
- Aseta tavoitteita ja, kun saavutat ne palkitse itseäsi.
- Kirjoita päiväkirjaa
- Kuuntele samalla hyvää musiikkia
- Kokeile paljon uutta
Miksi uutta? Uuden kokeileminen ja itsensä likoon pistäminen motivoi sinua pääsemään liikkeelle ja huomaamaan uusia kykyjä itsestäsi. Jokin asia voi olla vaikeaa eikä onnistu, mutta saa sinut koittamaan sitä uudelleen, että voisit onnistua. Tällä tavoin selviää myös paljon mistä tykkäät ja mitä voisit ottaa säännöllisesti elämääsi mukaan. Samoin näitä, kun lähtee kokeilemaan ystävän/puolison/perheen kanssa pidetään yllä sosiaalista elämää ja jaksamista. Mitä uusia sitten voisit koittaa?
- Suppailu
- Sisäsurffaus
- Ratsastus
- Tennis/sulkapallo
- Kiipeily
- Melonta
Rentoudu ja nauti
Muista myös nauttia ja rentoutua. Iltaisin nosta jalat ylös ja katso hyvää elokuvaa, vietä aikaa kavereiden kanssa, ole puolisosi kanssa, tapaa uusia ihmisiä, käy syömässä ulkona, pidä herkkupäivä.
· Älä tee muutoksesta kurjaa ja pakkopullaa. Vaan anna itsellesi myös aikaa ja nauti arjesta. Muutos on pysyvä ja antaa tilaa myös lepopäiville.
· Pidä yllä rutiinia arkena ja viikonloppuna. Se helpottaa muutoksen tekoa ainakin alkuvaiheessa.
· Luo jokaiseen päivään myös rauhoittumishetki.
· Muutos ei tapahdu hetkessä ja ole siinä armollinen, se vie aikaa ja välillä epäonnistuu, se ei haittaa, muista reippaasti jatkaa eteenpäin.
Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisempänä
Seuraa näiden lomakkeiden avulla omaa onnistumisen matkaasi ja pidä motivaatio yllä, kun näet muutoksia.
Muista nämä asiat ja muutoksen matka ei tunnu niin pitkältä ja tuskaiselta.
Alamäet ja ylämäet kuuluvat elämään älä anna sen pysäyttää matkaasi!
Kiitos, kun kävit muutoksen matkaa kanssani. Muista, ettei muutos tule hetkessä. Se vaatii aikaa, joskus otetaan takapakkia, mutta sen jälkeen rohkeasti nouset ylös ja jatkat matkaa. On hyvä muistaa, että on elämäntilanteita, kun ei tarvitse jaksaa kaikkea suorittaa. Silloin teet pakollisen ja jätät muun sivummalle.
Tsemppiä ja reipasta mieltä muutokseen. Sinä pystyt tähän!
Et ole yksin!